DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

shusi

Ingredience

Na Reanimated makizushi budete potřebovat:

  • krátkozrnná kulatá rýže
  • nori
  • rýžový ocet
  • wasabi
  • nakládaný zázvor
  • okurka
  • mango, nebo avokádo
  • losos, tuňák (100g)

Kde to sehnat

Češi začínají čím dál více pokukovat po cizokrajných dobrotách a obchodní řetězce na to pružně reagují. V každém hypermarketu se ve více, či méně skrytém zákoutí krčí regál s exotickými potravinami. Problém by mohl nastat pouze u speciálního octa a bambusové podložky, pokud ji již nemáte. Oboje můžete pořídit například v Hana Trading.

Chcete-li zaručeně čerstvou rybu, či jiné plody moře, zajděte do obchodu Seafood ve Zborovské ulici v Praze. Levnější a pro české chuťové buňky mnohdy přijatelnější náhražkou budiž balené, uzené produkty z Norska.

Postup

Vše stojí a padá na přípravě rýže. Návod na pytlíku té naší říkal asi toto: 175 gramů rýže necháme dvě minuty zprudka povařit ve čtvrt litru vroucí vody. Poté snížíme intenzitu na střední stupeň, přikryjeme hrnec pokličkou a dovaříme. Po deseti minutách by se rýže měla ochutnat. Je-li rýže hotová, vylijeme přebytečnou vodu a ochutíme ji dvěma lžícemi octa, jednou lžící cukru a špetkou soli. Výsledný produkt dáme na dvacet minut do lednice.

Náplň nakrájíme na dlouhé nudličky. Rozložíme bambusovou podložku a umístíme na ni plátek nori. Naneseme tenkou vrstvu rýže, přičemž u horního okraje si necháme tak dva centimetry místo. Pro větší přilnavost můžeme prázdný prostor pokapat trochou rýžového octa.

Do středu umístíme náplň. V našem případě to byla trojkombinace lososa, tuňáka a okurky, jež se střídala s mangem. Pak se chopíme konců podložky makisu a rolujeme. Rozhoduje spíše šikovnost, než rychlost.

Suroviny by měly vystačit zhruba na tři rolky (počítá se i s hojnými testovacími úbytky během přípravy). Nakrájené se podávají se zeleným křenem wasabi, nakládaným zázvorem a sojovou omáčkou. Zapíjet můžeme zeleným čajem, popřípadě nějakou tou japonskou lihovinou.

Sushi a ženy

V Japonsku sotva najdete sushi bar, kde by šéfkuchařem byla žena. Ženy prý mají příliš teplé ruce, což by mohlo negativně ovlivnit chuť ryb. Podle nás je to spíš další z projevů japonského šovinismu a tuto pověru se nám podařilo rozptýlit. V některých lepších podnicích vám dokonce sushi naservírují na nahém ženském těle. Pravdou však je, že tento pokrm obecně nesnáší teplo a je určen k okamžité konzumaci, popřípadě krátkému pobytu v ledničce. Řasa nori teplem ztrácí svou křehkost a těžko se jí. Účinky horka na syrovou rybu snad ani není třeba zmiňovat.

Galerie